V 25

Vecka 25
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.



Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.



Härligt vecka 25! Tycker tiden går så snabbt men ändå så långsamt på någe vis. Nu längtar jag tills på fredag då vi ska till MVC igen. Den här gången skulle vi mäta magen och vet inte om vi får lyssna på hjärtljuden igen, kanske man gör varje gång nu. Man kan ju hoppas på det i alla fall :) Sen så skulle det vara stick i fingret den här gången.

Jag älskar att läsa om varje vecka kan sitta och läsa om veckorna galet många gånger känns det som. Älskar att se och känna förändringarna som sker vecka för vecka. Hur magen växer och hur pyret växer, man känner hur han blir större och starkare hela tiden. Vad jag längtar kan det inte bara bli maj nu!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0